29/10/07

Σιδερόκωλη βόλτα: Ευρυτανία

Μια κακή συνεννόηση με την παρέα του moto.gr οδήγησε σε μια υπέροχη σόλο βόλτα με μπόλικα χιλιόμετρα, εναλλαγές στον καιρό, και υπέροχες ορεινές διαδρομές.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χρήστος πρότεινε μια μονοήμερη βόλτα στον Προυσό και πίσω. Αν και αρχικά πολλοί θέλησαν να ακολουθήσουν, στην συνέχεια επικράτησε ένα σχετικό μπάχαλο και όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε προς ακύρωση.

Έλα όμως που εγώ είχα μπει στην πρίζα για τα καλά! Αφού λοιπόν είναι γνωστό ότι "real men ride solo", έτσι κι εγώ πήρα, στο φτερό, την απόφαση να κάνω τη βόλτα μόνος μου.

Το δρομολόγιο που ακολούθησα ήταν:

- Αθήνα, Θήβα, Λαμία
- Λαμία, Μακρακώμη, Καρπενήσι,
- Καρπενήσι, Προυσός, Θέρμο, Ναύπακτος
- Ναύπακτος, Ιτέα, Γαλαξίδι, Αράχοβα
- Αράχοβα, Λιβαδειά, Θήβα, Αθήνα

Η διαδρομή φαίνεται, στο περίπου, στον παρακάτω χάρτη Χάρτης βόλτας

Ξεκίνησα κατά τις οκτώμισι το πρωί, Σάββατο 27 Οκτώβρη, από το Παγκράτι. Ο καιρός δεν φαινόταν να έχει αποφασίσει πως θέλει να είναι. Πάντως δεν έβρεχε. Τα χιλιόμετρα βγήκαν γρήγορα μέχρι τη Λαμία όπου, λίγο πριν, έκανα τον πρώτο μου ανεφοδιασμό. Οι σχετικά υψηλές ταχύτητες στην εθνική και λίγο ο κόντρα άνεμος, έκαναν το λαμπάκι της ρεζέρβας να ανάψει περίπου στα 180 χιλιόμετρα.

Σχεδόν χωρίς να ξεπεζέψω συνέχισα περνώντας την Λαμία με κατεύθυνση προς Καρπενήσι. Ο καιρός πλέον είχε βαρύνει αρκετά και λίγο παραέξω οι πρώτες ψιχάλες φάνηκαν στην ζελατίνα του κράνους. Μετά την Μακρακώμη έβρεχε πλέον κανονικά. Στάση στο υπόστεγο ενός βενζινάδικου για να φορέσω αδιάβροχα και ξανά καβάλα. Μέχρι τον Αγ. Γεώργιο βροχούλα και βρεγμένος δρόμος, χωρίς όμως τίποτα δραματικό.

Στο κομμάτι Αγ. Γεώργιος-Τυμφρηστός-Καρπενήσι είχε ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο που έκανε τη ζελατίνα μουνί σε χρόνο μηδέν. Σαν να μην έφτανε αυτό είχε και τρελή ομίχλη, οπότε η ορατότητα ήταν στην καλύτερη περίπτωση 10-20 μέτρα. Το πλέον "σπαστικό" της υπόθεσης ήταν ότι δεν είχα αντιθαμπωτικό pinlock στο κράνος οπότε με το ψιλό που έριχνε, οποιαδήποτε προσπάθεια να κρατήσω τη ζελατίνα κλειστή ήταν μάταια. Θάμπωνε ακαριαία, ακόμη και μισάνοιχτη: Οπότε αναγκαστικά ανοιχτή---πράγμα που μετά από λίγο οδηγούσε σε ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα γυαλιά που φοράω (πιτσιλισμένα και θαμπωμένα, επειδή βράχηκαν).

Εξαιρώντας αυτά τα πρακτικά προβλήματα---που με ανάγκαζαν σε κάποια σημεία να πάω με 20-30---αισθητικά και ψυχολογικά η πορεία μέσα στην ομίχλη ήταν πράγματι... απόκοσμη. Συνεπικουρούντως και του ότι δεν είχε καθόλου κίνηση (άντε να είδα ένα ή δύο αμάξια για αρκετά χιλιόμετρα) ήταν κάτι σαν μια πορεία μέσα στο απόλυτο τίποτα: Σαν να επιπλέεις μέσα σε ένα γκρίζο πάνω, γκρίζο μπροστά, γκρίζο ολόγυρα, ισορροπώντας πάνω σε μια αμφιλεγόμενη μαύρη λωρίδα. Ζόρικο συναίσθημα. Αυτό που με αποτελείωσε ήταν η απότομη αλλαγή βγαίνοντας από την σήραγγα. Πράγματι μόλις πέρασα τη σήραγγα του Τυμφρηστού... άλλος Θεός: Λιακάδα και δρόμος στεγνός. Το συναίσθημα---την μια στιγμή να είσαι μέσα στην ομίχλη και στο δρολάπι, μόνος σου μέσα στο τίποτα, και να γαμωσταυρίζεις γιατί δεν βλέπεις μπροστά σου και την άλλη να μπαίνεις σε ένα τούνελ και να βγαίνεις ενάμιση χιλιόμετρο μετά σε ένα σχεδόν ειδυλλιακό, ηλιόλουστο τοπίο---απλά ανεκτίμητο.

Στο Καρπενήσι έκανα την πρώτη στάση... "αναψυχής". Έβγαλα αδιάβροχα, καθάρισα κράνος και γυαλιά, και την άραξα για ένα καφεδάκι και γαλακτομπούρεκο.

Το πρόγραμμα πλέον έλεγε: Προυσό και από εκεί Θέρμο και Ναύπακτο.

Η διαδρομή Καρπενήσι-Προυσό-Θέρμο αλλά και μετά μέχρι την Ναύπακτο απλά υπέροχη. Ο δρόμος από την άλλη... άστα... "ασφαλτοστρωμένος κατσικόδρομος": στενός και κακοτράχαλος. Στεγνός, στο μεγαλύτερο μέρος του, με πολλά όμως βρεγμένα κομμάτια στα ανήλιαγα και πάρα πολλές πέτρες και χώματα στο---ο Θεός να το κάνει--- "οδόστρωμα".

Λίγο πριν τον Προυσό έβγαλα και την μοναδική φωτογραφία της βόλτας.

Από την Ναύπακτο και μετά, τα γνωστά: Όμορφη διαδρομή με σχετικά γρήγορες στροφές και αξιοπρεπές οδόστρωμα. Κάνω μια στάση για καφεδάκι στην Αράχοβα, και από εκεί καρφί για Αθήνα μέσω Λιβαδειάς και Θήβας. Φτάνω στο σπίτι και παρκάρω τη μηχανή κατά τις επτά και μισή το βράδυ.

Συνολικά χιλιόμετρα: 730

Παρελκόμενα: Τελικά μερικά από τα παιδιά στο moto.gr έκαναν και αυτά τη διαδρομή. Μιλάμε για κακή συνεννόηση επιπέδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: